fbpx

Oh als ik toch eens 18 jaar geleden wist wat ik nu weet, zo dat had me veel hobbels bespaard. Door die hobbels heb ik overigens wel geleerd hoe te ondernemen, maar als iemand me bij de hand had genomen….. Dan was ik niet begonnen met lage tarieven voor mijn shoots. Dan had ik niet zoveel shoots gedaan om maar geld te verdienen. Soms deed ik wel 14 shoots per week om maar genoeg omzet te draaien zodat ik mijn kosten kon betalen. En dan heb ik het nog niet eens over het salaris dat ik mezelf dus niet kon uitkeren. Het was steeds het ene gat dichten met het andere. 

En zo ben ik lang bezig geweest om alle ballen de lucht in te houden. Uiteindelijk werkte ik alleen om kostendekkend te zijn, niet winstgevend. Ai! 

Mijn tarieven waren nergens op gebaseerd, nee trouwens dat is niet waar. Ze waren gebaseerd op de prijzen die andere fotografen vroegen. Daar ging ik dan iets boven of iets onder zitten. Bizar hé, maar ik dacht dat zij wisten wat ze deden, hahaha. Dus dat kopieerde ik gewoon. Toen ik mijn studio net opende zat ik op € 105 per shoot inclusief 2 afdrukken en een mini uitklapboekje. Ik was een ramp in verkopen en nabestellen. Dus vaak bleef het bij die € 105,-. Tja daar kun je geen studio van € 1500 per maand van betalen. Ja, als je maar genoeg shoots deed. Dit was uiteindelijk hét recept voor mijn burn out. Het plezier in fotografie was weg, ik voelde geen waardering en was er gewoon helemaal klaar mee. Zo kon ik niet verder. 

Na die burn out wist ik, dit kan zo niet meer. Na een seminar van een andere fotografe in London zag ik in hoe het ook anders kon. Zij hanteerde tarieven voor 1 shoot waar ik normaal een maand voor moest werken. Met verstand op nul en blik op oneindig, ben ik mijn tarieven gaan veranderen. In feite zette ik een ‘0’ achter mijn prijzen. Niet alleen veranderde ik mijn tarieven maar ook mijn mindset en werkwijze. Want met alleen het veranderen van je tarieven ben je er namelijk niet. Door hogere prijzen te vragen, verandert alles! Namelijk je klanten, je communicatie, je werkwijze, je mindset. Niets blijft hetzelfde. 

Na jaren een studio te hebben gehad met gemiddelde tarieven, ging ik nu ineens om naar hoge tarieven. Wat wilde ik doen met al die klanten ? Hoe ging ik ze vertellen dat ik alles zou veranderen ? Achteraf heb ik dit misschien niet heel handig aangepakt. Ik heb gewoon niets gezegd en heb alles omgegooid. Terwijl ik vast wat klanten mee had kunnen krijgen, lang niet iedereen hoor en dat is ook prima. Maar goed dat is ook weer een leermoment geweest. Ik begon dus eigenlijk helemaal opnieuw. Was dat spannend? Ja! Gruwelijk spannend, ik heb nachtenlang wakker gelegen met de vraag of er ooit nog wel iemand zou komen. Nu kan ik er om lachen want de agenda staat vol tot september, iets waar ik vroeger alleen maar van kon dromen. Weet je het ligt niet aan de tarieven dat je klanten wel of niet komen. Het ligt eraan of je de connectie met ze maakt, wat jij ze geeft, met gevoel ze erop terug kijken. Het geld is niet de drijfveer, ook al denk jij misschien van wel. 

Het verhogen van mijn tarieven en het veranderen van mijn mindset had ik veel eerder moeten doen. Hierdoor krijg ik meer waardering voor mijn werk en is er veel meer structuur, meer geld en heb ik de aller leukste klanten.  En dit is precies de reden waarom ik de academy ben begonnen. Ik wil je laten zien dat het ook echt anders kan. Dat je een winstgevend bedrijf kunt runnen met de tarieven die bij je passen, die op jouw situatie zijn berekend, niet op die van je collega. Hoe je je geldstructuur inricht, zodat er altijd geld is voor een investering of nieuwe camera. In de eerste training is het belangrijk om die basis op te gaan zetten. Hoe je je tarieven berekend vanuit je salaris. Deze training heeft zo’n 70 minuten video, 90 minuten audio, werkboeken en invul sheets. Een complete training om goed van start te gaan, zodat jij al die hobbels die ik heb genomen niet hoeft te nemen. 

Deze week, t/m 30 April, krijg je ruim € 270 korting op deze training. Ben je benieuwd of deze training iets voor jou is, plan dan hier een gesprek met me in. Dan bekijken we samen of deze module jou gaat helpen naar een fijn salaris en winstgevend bedrijf. 

Spreek ik je snel ?

 

Liefs Kristel 

https://academy.businesscoachvoorfotografen.nl